Алергія

Що таке алергія? Алергія – це патологічна надмірна реакція (чутливість організму людини) на певний подразник (речовину), що виникає при повторній зустрічі з ним. У здорових людей такий подразник (речовина) не викликає подібних реакцій. Речовини (подразники), що здатні викликати алергію називають алергенами. Перелік таких речовин, відомих сучасній науці, зростає з року в рік.

 ЛІКУВАННЯ АЛЕРГІЇ.

На сьогодні день не існує жодного стовідсотково ефективного способу лікування алергії. Це пов’язано зі складністю імунної системи людини й тих змін, що в ній відбуваються.

Проте найбільш ефективним із відомих нині методів лікування алергії є алерген-специфічна імунотерапія (АСІТ, алерговакцинація). Цей метод лікування має ряд переваг порівняно з іншими видами лікування. Так, алерговакцинація – єдиний метод лікування алергії та алергічних захворювань (бронхіальна астма, алергічний риніт та інші), який здійснює вплив саме на імунологічну природу алергічного запалення, тобто усуває основну причину симптомів алергії та астми, на відміну від антиалергічних ліків, які впливають лише на алергічні прояви.

АСІТ показано пацієнтам від 5 до 50 років, що страждають, перш за все на респіраторну алергію. Це алергія на пилок, плісняві гриби, кліщів, побутовий пил та інші побутові алергени, що мають такі нозологічні прояви:

  • Поліноз, сезонний алергічний риніт та /або кон’юнктивіт;
  • Цілорічний алергічний риніт та/або кон’юнктивіт;
  • Атопічна бронхіальна астма

 АСІТ є особливо ефективною для профілактики серйозних алергічних реакцій на укуси бджіл (при інсектній алергії).

АСІТ є ефективним рішенням і значно полегшує перебіг як основного, так і суміжних захворювань у хворих при збігу астми із захворюваннями ЛОР-органів, ендокринними, серцево-судинними, гастроентерологічними захворюваннями й неврозами.

Якщо Ви відчуваєте, що симптоми алергії та бронхіальної астми недостатньо добре контролюються лікарськими препаратами і Ваша потреба в протиалергенних ліках є досить значною, Вам варто проконсультуватися зі спеціалістом. Професійний лікар-алерголог зможе визначити можливість і необхідність проведення аллерген-специфічної імунотерапії (алерговакцинації). Наголошуємо, що проводити АСІТ має право лише спеціаліст-алерголог.

 Корисні поради, якщо у Вас поліноз:

  • Намагайтеся менше бувати на сонці. Прогулянки краще здійснювати в вологу погоду, коли пилок прибився до землі.
  • Підкоригуйте режим дня: пік «викиду» пилку доводиться на період від 5 до 11 ранку, тому плануйте тривале перебування на вулиці на інший час.
  • За можливості не виходьте з дому в сухі вітряні дні, коли пилку особливо багато в повітрі.
  • Провітрюйте приміщення відразу після дощу.
  • Якщо Ви живете на дачі, то на відкриті вікна і двері бажано повісити добре змочені простирадла або марлю в декілька шарів.
  • Не сушіть білизну на вулиці: на неї осідає пилок.
  • Щодня робіть вологе прибирання.
  • Приймайте душ 2 рази на день.
  • Після повернення з вулиці намагайтеся одразу вимити волосся.
  • Не розводьте такі кімнатні рослини: герань, бегонія, примула, троянда, бузок, плющ.
  • Жінкам бажано менше користуватися тушшю для очей, тінями та іншою косметикою. 

 Якщо Ви точно не знаєте причин алергії НЕ РЕКОМЕНДОВАНО ВЖИВАТИ:

  • Риба та продукти з неї, ікра.
  • Морепродукти: кальмари, креветки, краби і т.д.
  • Страви з гуски, качки, індички, курки.
  • Копчені м’ясні та рибні вироби.
  • Яйця, майонез, оцет.
  • Кава, какао, шоколад.
  • Гірчиця та інші спеції.
  • Хрін, часник, редиска, редька.
  • Томати, солодкий перець, баклажани, свіжа цибуля.
  • Гриби.
  • Цитрусові: апельсини, мандарини, лимони, грейпфрути.
  • Горіхи: мигдаль, фундук, арахіс та інші.
  • Полуниця, суниця.
  • Мед, диня, ананас, ківі.
  • Алкогольні напої.

БАЖАНО ОБМЕЖИТИ:

  • Цукор – на 25%, сіль – на 30%.
  • Хлібобулочні та макаронні вироби з борошна вищого ґатунку – на 25%.
  • Кондитерські вироби, солодощі, здобне тісто.
  • Цілісне молоко – бажано додавати тільки в каші.

ДОЗВОЛЕНО ВЖИВАТИ:

  • М’ясо яловиче, відварне.
  • Супи круп’яні та овочеві.
  • Масло вершкове, оливкова, соняшникова олія.
  • Картопля відварна.
  • Каші: гречана, геркулесова, рисова.
  • Хліб з борошна другого сорту, висівковий, житній хліб.
  • Молочнокислі продукти: сир, кефір, кисле молоко, йогурти без фруктових домішок і цукру.
  • Огірки свіжі.
  • Кабачки та інші овочі зеленого і білого забарвлення.
  • Яблука та інші овочі зеленого і білого забарвлення.
  • Петрушка, кріп.
  • Кавун.
  • Чай.
  • Компоти з яблук, слив, вишень, сухофруктів.

Періоди цвітіння дерев та рослин:

рослина початок цвітіння кінець цвітіння
вільха кінець березня червень
тополя квітень початок червня
клен кінець квітня травень
кульбаба середина травня червень
береза травень середина червня
сосна травень початок червня
злаки кінець червня вересень
ліщина червень середина серпня
полин липень кінець серпня
амброзія липень вересень

Дієта при алергії на пилок дерев (береза, вільха, ліщина, дуб, в’яз, клен)

НЕ РЕКОМЕНДОВАНО ВЖИВАТИ:

  • Мед, горіхи.
  • Вишня, черешня, полуниця, яблука, персики, абрикоси.
  • Морква, молода картопля.
  • Березовий сік.
  • Коньяк.
  • Рослинні засоби: березові бруньки, вільхові шишки.

БАЖАНО ОБМЕЖИТИ:

  • Печиво, цукор, цукерки, варення.
  • Шоколад, варення, морозиво.
  • Соління, копчення, маринади, копчені ковбаси.
  • Холодні напої, алкоголь.

ДОЗВОЛЕНО ВЖИВАТИ:

  • Хліб, булочні та макаронні вироби, печиво.
  • Каші, запіканки з круп.
  • Супи і страви з м’яса: будь-які з нежирної яловичини, телятини, птиці.
  • Страви з яєць: будь-які.
  • Молоко (у т.ч. ацидофільне), кисле молоко, ряжанка, кефір, сметана, сир некислий.
  • Картопля старого врожаю, буряк, редька, редиска, огірки, помідори.
  • Квасоля, горох, арахіс.
  • Чай, слабка кава з молоком, питна і мінеральна вода.

Дієта при алергії на пилок злакових (лугових) трав (тимофіївка, райграс, лісохвіст, жито)

НЕ РЕКОМЕНДОВАНО ВЖИВАТИ:

  • Мед.
  • Хліб, печиво, макаронні вироби, панірувальні сухарі.
  • Манна крупа.
  • Варені і копчені ковбаси, сосиски, м’ясні консерви.
  • Замінники кави на пшениці.
  • Пиво, віскі, пшенична горілка.

БАЖАНО ОБМЕЖИТИ:

  • Цукор, цукерки, варення.
  • Шоколад, какао, морозиво.
  • Соління, копчення, маринади.
  • Холодні напої, алкоголь

ДОЗВОЛЕНО ВЖИВАТИ:

  • Супи: нежирні м’ясні, вегетаріанські. Борщ зі свіжої капусти.
  • Будь-які страви з нежирної яловичини, телятини, птиці – відварні, запечені чи тушковані.
  • Яйця не вкруту, омлет білковий (не більше 1 яйця в день).
  • Молоко (у т.ч. ацидофільне), кисле молоко, ряжанка, кефір, сметана, сир некислий.
  • Квасоля, горох, чечевиця, арахіс.
  • Фрукти й овочі будь-які.
  • Фруктові та газовані напої.
  • Чай, слабка кава з молоком.

Дієта при алергії на пилок бур’янів (лобода, полин, амброзія)

НЕ РЕКОМЕНДОВАНО ВЖИВАТИ:

  • Мед, халва.
  • Соняшникова олія, насіння.
  • Диня, кавун, персик.
  • Селера.
  • Трав’яні збори з ромашки, календули та мати-й-мачухи.

БАЖАНО ОБМЕЖИТИ:

  • Цукор, цукерки, варення.
  • Шоколад, какао, морозиво.
  • Соління, копчення, маринади.
  • Холодні напої, алкоголь.

ДОЗВОЛЕНО ВЖИВАТИ:

  • Хліб пшеничний, сірий та житній, булочні вироби, печиво. Макаронні вироби.
  • Супи та будь-які страви з нежирної яловичини, телятини, птиці – відварні або запечені.
  • Молоко (у т.ч. ацидофільне), кисле молоко, ряжанка, кефір, сметана, сир некислий. Яйця.
  • Картопля, буряк, редька, редиска, огірки, капуста, кольрабі, броколі.
  • Квасоля, горох, чечевиця.
  • Фруктові та газовані напої.
  • Чай, слабка кава з молоком.