Корисні поради для людей з цукровим діабетом

Цукровий діабет – це захворювання, основною характеристикою якого є стійке підвищення рівня цукру в крові. Тому для діагностики найбільш інформативним методом є визначення рівня глюкози в капілярній крові (береться з пальця) або венозній крові (береться з вени) протягом дня, або, що більш надійно, визначення глюкози натщесерце (не їсти мінімум 10 годин перед дослідженням). Нормальний рівень глюкози в крові від 3,3 до 5,5 ммоль/л. 


Діабет буває першого та другого типу.

 Фактори ризику цукрового діабету:

  • вік: 45 +;
  • стрес;
  • гіпертонічна хвороба;
  • ішемічна хвороба серця;
  • глюкоза натще 5,6 – 6,9 ммоль/л;
  • спадкова схильність;
  • ожиріння;
  • високий холестерин;
  • гестаційний діабет (вагітність);
  • малорухливий спосіб життя.

 Симптоми цукрового діабету:

  • надмірна спрага;
  • часте сечовипускання (особливо в нічний час);
  • зниження маси тіла (при цукровому діабеті 1-го типу);
  • підвищений апетит;
  • нудота.
  • підвищена стомлюваність;
  • судоми м’язів литок;
  • сухість шкіри;
  • свербіння шкіри і слизових оболонок статевих органів;
  • нечіткість зору.

 Діагностичні критерії цукрового діабету 2-го типу:

  • Рівень глюкози в плазмі венозної крові натщесерце – показник рівня глюкози після 8-10 годинного періоду голодування. Якщо він перевищує 7 ммоль/л – це гіперглікемія, рекомендовано повторний аналіз крові. Діагноз ЦД 2-го типу ставлять, якщо рівень глюкози натще серце перевищує 7 ммоль/л двічі в різні дні. При дослідженні капілярної крові глікемія натще > 6,1 ммоль/л є критерієм ЦД.
  • Постпрандіальна глікемія – рівень глюкози в плазмі венозної крові через 2 години після їжі. ЦД 2-го типу ставиться, якщо цей показник > 11,1 ммоль/л.
  • Рівень гліколізованого гемоглобіну HbAlc – сполучення гемоглобіну з глюкозою, протягом останніх 3-х місяців. ЦД 2-го типу визначається при HbAlc > 6,5%. Хворим на діабет рекомендовано контролювати цей показник не менше, ніж один раз у квартал. При виявленні ознак ЦД негайно звертайтесь до лікаря. Для оцінки функції підшлункової залози ендокринолог призначає визначення С-пептиду частіше хворим, які лікуються інсуліном.

 Самоконтроль діабету:

Самоконтроль діабету пацієнт здійснює самостійно. Якісний контроль ЦД передбачає нормальні або близькі до нормальних показники обміну речовин, а також добре самопочуття.

Крім нормальних показників обміну речовин, необхідно також:
— кинути палити;
— підтримувати артеріальний тиск в межах норми;
— контролювати і підтримувати свою вагу в межах норми;
— лікувати супутні захворювання.

 Основою контролю й самоконтролю є прості аналізи, які пацієнт може самостійно проводити:

  • глюкозурію – за візуальними тест-смужками визначається виділення глюкози з сечею;
  • ацетонурію – за візуальними тест-смужками визначається ацетон в сечі, що буває при декомпенсації ЦД;
  • глікемію – за візуальними тест-смужками визначається рівень глікемії в крові, оцінюють за кольоровою шкалою;
  • глікемію за допомогою глюкометра. Використання індивідуального глюкометра – найбільш точний метод самоконтролю при ЦД 2-го типу.

 Ускладнення діабету:

  • Ризик ішемічної хвороби серця в 2-4 рази вищий, а ризик гострого інфаркту міокарда в 6-10 разів вищий, ніж в загальній популяції населення, в 70-90% ЦД поєднується з артеріальною гіпертензією. Пацієнтам важливо контролювати АТ і рівень холестерину.
  • Цільовий рівень АТ – 140/85 мм. рт. ст. АТ 130-139/80-89мм.рт.ст – рекомендовано змінити спосіб життя. АТ >140/>90 мм. рт. ст. – медикаментозне лікування.
  • Цільовий рівень холестерину: загальний холестерин < 4,5 ммоль/л, холестерин ЛПНЩ < 2,5 ммоль/л; < 1,8 ммоль/л для пацієнтів з ІХС в анамнезі; холестерин ЛПВЩ > 1,2 ммоль/л в чоловіків і > 1,0 ммоль/л для жінок.
  • Діабетична нефропатія розвивається внаслідок ушкодження ниркових судин, з сечею виділяється білок. Всім діабетикам – обов’язковий аналіз сечі 1 раз на рік
  • Діабетична ретинопатія – ураження сітківки очей зі зниженням гостроти зору, плаваючі плями перед очима, крововиливи в сітківку, туман перед очима. Щорічно діабетики повинні оглядатися окулістом з обов’язковим розширенням зіниці.
  • Нейропатія – ураження нервової системи. Периферичні ураження можуть призводити до утворення трофічних виразок на нижніх кінцівках (синдром діабетичної ступні). У тяжких випадках може приєднуватись гнійне запалення, що призводить до ампутації кінцівки. Важливо носити правильне взуття, шкарпетки та регулярно оглядати ступні ніг.
  • Гіпоглікемія – зниження цукру в крові < 3,9 ммоль/л. Легка гіпоглікемія – коли пацієнт надає собі допомогу сам, підчас важкої – слід негайно викликати швидку допомогу.

Причини гіпоглікемії:

  • несвоєчасне вживання їжі;
  • недостатня кількість їжі (особливо вуглеводної);
  • «голодні дієти»;
  • надмірне, довготривале фізичне навантаження;
  • вживання алкоголю;
  • передозування цукрознижуючих препаратів чи інсуліну.

 Симптоми гіпоглікемії:

  • різка слабкість;
  • пітливість;
  • голод;
  • тремтіння в кінцівках, озноб;
  • головний біль, запаморочення;
  • часте серцебиття;
  • зниження концентрації уваги;
  • парастезія (відчуття оніміння) навколо рота;
  • у важких випадках втрата свідомості.

 Невідкладна допомога під час легкої гіпоглікемії:

  • випити 1 склянку фруктового соку або солодкого безалкогольного напою (100 мл «Кока-коли» еквівалентно 10 г глюкози)
  • з’їсти 3 чайні ложки цукру; 4-5 кубиків цукру-рафінаду; 1 ст. ложку меду або 5-7 цукерок-льодяників
  • 3-4 таб. глюкози

Через 15 хвилин контроль цукру за глюкометром, при важкому стані – виклик «103».

Лікування цукрового діабету:

  1. регулярний прийом цукрознижуючих препаратів (призначає ендокринолог);
  2. регулярне фізичне навантаження;
  3. здорове харчування.

 Рекомендовано: підніматись сходами, а не ліфтом, за низької активності – ходіння по рівній місцевості мінімум 10 хвилин тричі на день, їзда на велосипеді, плавання.

 Здорове харчування ‑ це не означає голодування і відмову від улюблених страв.

  1. Основою дієти є зменшення калорійності за рахунок вуглеводів і жирів (переважно тваринного походження).
  2. Зниження надлишкової маси тіла.
  3. Фізіологічно збалансоване співвідношення білків: жирів: вуглеводів – 4: 1: 0,8.
  4. Забезпечення в щоденному раціоні необхідної кількості вітамінів, мікроелементів, мінералів.
  5. Стабільний режим харчування, за можливості з дробним прийомом їжі – 5-6 разів на добу. Останній прийом їжі о 19.00.

 «Правила тарілки»:
Якщо умовно тарілку розділити навпіл, а потім одну половину ще надвоє, то половина тарілки – овочева зона:

  • шпинат, морква, салат, зелень, капуста;
  • зелена квасоля, цвітна капуста, помідори, броколі;
  • цибуля, огірки, буряк;
  • гриби, солодкий перець, ріпа.

 Перша чверть тарілки – вуглеводна зона:

  • хліб із цільного зерна, злаки;
  • каші (вівсяна, гречана);
  • рис, макарони твердих сортів;
  • варені боби, горох;
  • картопля, зелений горошок, кукурудза, гарбуз;
  • крекери і закуски.

 Друга чверть тарілки – білкова зона:

  • курка, індичка без шкіри;
  • риба (тунець, лосось, тріска);
  • морепродукти (креветки, мідії, краби);
  • пісна телятина, яловичина, кролик;
  • нежирні сири, яйця.

 З раціону виключають: цукор, мед, цукерки, шоколад, торти та тістечка.

Збираючись у дорогу переконайтесь, що діабет під контролем – виміряйте цукор глюкометром. У поїздку беріть достатню кількість медикаментів, які призначив лікар, препарати не віддають в багаж, тримають при собі.

Завжди майте при собі їжу, яка може знадобитися при низькому рівні цукру (цукор, печиво, цукерки). Бажано при собі мати картку про те, що у Вас діабет.

Розповісти іншим, як за необхідності слід надати Вам допомогу.

Якщо дотримуватися всіх правил можна жити з діабетом повноцінно.

Нормалізуємо вміст цукру в крові без ліків:

  • налагоджує вміст цукру в крові хворих на цукровий діабет чай із березових бруньок. Можна заварювати чай, а можна з’їдати по одній свіжій бруньці тричі на день – це і лікування, і профілактика.
  • 500 г гречаної крупи підсушити в духовці, перемолоти і додати 250 г мелених волоських горіхів. Взяти 2 ст. ложки цієї суміші, змішати. Вживати за такою схемою: один день – зі склянкою кислого молока, а наступного – зі склянкою свіжого молока. Півпорції з’їдати зранку, а півпорції – на ніч. Під час такого лікування в обід вживати одне терте яблуко й одну морквину.
  • 1 ст. ложку гречаної крупи (січки або борошна) звечора залити половиною склянки кефіру або кислого молока, настояти впродовж ночі. Вранці з’їсти натщесерце. Не забудьте, що потрібно не вживати цукор, обмежити споживання картоплі, рису, білого хліба та кондитерських виробів.