Невідкладна допомога в домашніх умовах

 Видалення кліща

  • не потрібно видаляти кліща голими руками;
  • кліща можна видалити, зачепивши його голівку петлею міцної нитки. Шляхом послідовних, повільних потягувань нитки то праворуч, то ліворуч, досягають повного вивільнення хоботка кліща з тіла людини;
  • кліща можна зняти пінцетом з широкими кінцями, обережно видаляючи круговими рухами (викручуючи) його за годинниковою стрілкою, а не витягувати. При цьому шипи хоботка звернуться до осі обертання і голівка кліща не відірветься;


  • після видалення кліща місце присмоктування слід змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його необхідно видалити стерильною голкою;
  • Після видалення кліща слід ретельно вимити руки з милом, кліща краще спалити;
  • Ні в якому разі не можна розчавлювати кліща, щоб не занести в рану на тілі збудників хвороби, які можуть знаходитись в організмі кліща;
  • Всім особам, що зазнали укусу кліща, рекомендовано щоденно міряти температуру протягом 30 днів, слідкувати за самопочуттям та оглядати шкірні покрови.

Ужалення комахами (бджола)

Необхідно якнайшвидше видалити жало – зішкрябати його краєм нігтя або лезом ножа.Не варто намагатись витягнути жало з отрутовмісним мішечком, оскільки під шкіру може потрапити додаткова кількість отрути. Місце ужалення промити водою з милом, протерти спиртом. За можливості прикласти холод для зменшення набряку, дати випити анальгетики (парацетамол, нурофен), антигістамінні, тобто протиалергічні засоби («Лоратадин», «Супрастін») або місцево при свербінні й набряку – мазі, які містять антигістамінні та глюкокортикоїдні речовини (мазь «Дермадрін», «Псилобальзам», мазь «Ірикар» і т.п.). Дати випити багато рідини.

 Гіпертонічний криз

Необхідно пацієнта покласти в горизонтальне положення. Під язик дати 1 таб. 0,01г фенігідину («Ніфедіпіну», «Корінфару»); 1 таб. нітрогліцеріну під язик, або 4-8 крапель фармадипіну на грудку цукру під язик; або 1 таб. клофеліну 0,00015 під язик.

Заспокійливі: краплі «Барбовалу» – 25 крапель, «Корвалол» 20-30 крапель.

 Непритомність

Необхідно пацієнта покласти в горизонтальне положення з піднятими нижніми кінцівками. Дати понюхати змочену 10% розчином аміаку (нашатирним спиртом) вату.

Обличчя збризнути холодною водою, скроні натерти нашатирним спиртом. 30 крапель валеріани внутрішньо, доступ свіжого повітря.

Кровотеча

При зовнішніх кровотечах внаслідок  травм давляча асептична пов’язка, при артеріальних кровотечах – накладання джгута  з поміткою часу накладання, надавлювання пальцями: придавити артерію до кістки на час не більше 15 хвилин.

При носових кровотечах – передня тампонада носових ходів марлевими смужками, змоченими 2% розчином перекису водню.

 Отруєння

При отруєннях у разі вживання отрути внутрішньо необхідно промивання шлунку через зонд. При перкутанних отруєннях слід змивати проточною водою зі шкіри та слизових оболонок (мильною водою при  жиророзчинних отрутах). Звільнення грудної клітини від стискуючої одежі, доступ свіжого повітря.

При харчових отруєннях – викликати блювоту, промити шлунок кип’яченою водою. Внутрішньо – вживати достатньо води – до 2-х літрів; сорбенти: «Ентеросгель», «Атоксил», активоване вугілля, «Фільтрум».

 Перегрівання організму (тепловий, сонячний удар)

Будь який спосіб охолодження організму для зниження температури тіла – змочування обличчя холодною водою, укутування в холодне, вологе простирадло, обдування вентилятором, прикладання пузирів з льодом на ділянки великих судинно-нервових пучків (шию, пахові ділянки). Холодне пиття. Обов’язково носити головний убір.

 Опіки

Сонячні опіки – обробити шкіру з опіками спреєм «Пантенол», «Ацербін», препаратами «Пантестин-крем», «Титриол-гель». Можна використовувати кефір, сметану. Дуже добре допомагає міцний свіжозаварений зелений чай. Ватним тампоном його наносять на обгорілу шкіру. Можна для знеболення вживати парацетамол. При підвищенні температури тіла – звертатись до лікаря.

Хімічний опік кислотою – промити проточною водою тривалий час, не менше ніж 15-20 хвилин, накласти стерильну пов’язку і викликати  «103».

Хімічний опік лугами – промити холодною водою, накласти стерильну пов’язку, змочену розведеним в 3-4 рази оцтом або розчином борної кислоти (1 ч. л. на одну склянку води) і викликати «103».

Термічні опіки – дія високої температури (гарячий чай, кава, каструля з окропом, чайник): промити холодною водою протягом 10-15 хвилин. Не відривати тканину, що прилипла до тіла. Не змащувати жиром та олійними мазями, щоб не інфікувати рану. Накласти м’яку марлеву пов’язку, змочену водою, можна в розчині – 1 ч. л. соди на 1 склянку води. Зволожувати пов’язку, як підсихатиме. На уражену шкіру нанести аерозоль «Пантенол» чи «Ацербін» чи «Левизоль». Не проколювати пухирі, не використовувати йод та інші антисептики.

Внутрішньо вживати антигістамінні засоби («Супрастин», «Кларитин»), знеболювальні засоби (парацетамол). Викликати лікаря.

Опік при займанні (при пожежах) – якщо горить одяг, треба загасити вогонь. На потерпілого накинути ковдру, плащ, пальто і т.п., але щоб не закривати голову, інакше можна отримати опік дихальних шляхів . Якщо є можливість – гасити водою, далі діяти як при термічних опіках.

 Обмороження

Відновити кровопостачання якнайшвидше. Занести потерпілого в тепле приміщення і поступово розтирати обморожені ділянки. Якщо побіліли щоки, ніс, вуха – розтирати до почервоніння, поколювання та печіння в уражених місцях. Снігом розтирати не можна, він не зігріває, а охолоджує і спричиняє мікротравми шкіри. Роздягаємо потерпілого обережно, взуття знімаємо так, щоб не пошкодити обморожені пальці. Дають випити гарячий чай, каву.

 Допомога потопельнику

Витягти із води. Покласти животом донизу собі на коліно або на складений валиком одяг, поліно і декілька разів надавити йому на спину, щоб видалити воду з дихальних шляхів. Потім пальцем, замотаним у хустинку, необхідно розтиснути потерпілому губи, розкрити рот, почистити ніс і глотку від піни, грязюки і водоростей.

Після цього покласти на спину, максимально закинувши голову, витягнути язика і слідкувати, щоб він не западав.

Далі необхідно перейти до проведення штучного дихання «рот в рот» або «рот в ніс».

Епілептичний напад

Потерпілого покласти на рівну поверхню, під голову – рушник чи одяг. Щоб хворий не прикусив язика, необхідно відкрити рота, розтиснути зуби і вставити ложку, обмотану рушником або інший підручний засіб. При великих судомах притримувати руки, ноги від травмування. Викликати швидку допомогу.

 Головне не панікуйте, надавайте першу невідкладну допомогу та викликайте швидку — 103!