Що робити, якщо Вам поставили діагноз остеоартроз?

Остеоартроз – хронічне захворювання суглобів, що вражає в першу чергу суглобовий хрящ, який, утворюючи суглоб, покриває поверхню кісток. Медичний термін, що використовують в усьому світі, – остеоартрит, але іноді хворобу називають деформуючим остеоартрозом. А пацієнти нерідко використовують прості терміни ‑ «артроз, або відкладення солей». Останнє не зовсім правильно, оскільки при артрозі відбувається не відкладення солей в хрящі, а порушення його обміну.Це призводить до того, що хрящ стає менш еластичним, менш гладеньким, розтріскується. Змінений хрящ погано захищає кістки від навантаження. Це спричиняє виникнення болю, особливо під час рухів, а з часом зменшується об’єм рухів.

Для визначення правильного лікування необхідно, щоб діагноз встановив лікар, адже існує ряд інших захворювань, подібних за проявами, але їх лікування має суттєві відмінності.
Встановлення діагнозу остеоартрозу є сигналом про необхідність зміни сформованих життєвих звичок і правильного виконання лікарських призначень.
Хворі суглоби необхідно берегти від навантажень.
При артрозі суглобів ніг рекомендовано виключити такі види рухової активності як біг, стрибки та присідання. Погіршують стан суглобів і підсилюють болі швидка і довготривала ходьба, особливо по нерівній місцевості, підйом вгору, а також ходіння сходами. Крім того, слід уникати підняття та перенесення важких предметів. При всіх видах діяльності на уражені суглоби діє сила, яка значно перевищує вагу тіла, що є шкідливим для зміненого хряща.
Також необхідно уникати тривалого перебування в одному положенні, наприклад, тривалого сидіння чи стояння в одній позі, сидіння навпочіпки або в зігнутому положенні під час роботи на огороді. Такі пози зменшують притік крові до хворих суглобів, унаслідок чого зменшується і живлення суглоба. При ураженні суглобів рук слід зменшити перенесення ваги, викручування руками громіздкої білизни й інше тяжке навантаження на пальці рук. Необхідно, щоб періоди навантаження на суглоби змінювались періодами спокою, під час яких суглоб повинен бути розвантажений. Під час навантаження в 15-20 хвилин, 5-10 хв. відпочинку. Розвантажувати суглоби ніг необхідно в положенні лежачи або сидячи. Можна зробити декілька рухів в суглобах (згинання, розгинання, «велосипед») для відновлення кровообігу після навантаження. Водночас при остеохондрозі необхідно вести активний спосіб життя, виконувати щоденно спеціальні вправи, що дають можливість сформувати м’язовий корсет навколо суглоба, зберегти нормальну рухливість і достатнє кровопостачання в кінцівці. Дуже добре допомагає зменшити навантаження на суглоби ходіння з паличкою. Якщо турбує права нога, то паличку треба носити в лівій руці і навпаки. Якщо страждають обидві ноги, то корисно ходити з двома паличками одночасно.
Важливо правильно підібрати паличку. Аби правильно визначити висоту палички, треба одягнути щоденне взуття, руки опустити вздовж тулуба. Рукоятка палички при цьому має розміщуватись на рівні основи 1 пальця руки. Іноді, для зменшення болю в колінних суглобах, рекомендовано носити спеціальні наколінники і особливі устілки у взуття (супінатори), які дозволяють підтримувати правильний стан суглобів.
Устілка підбирається індивідуально, оскільки ступня у всіх різна. А неправильно підібрана устілка може скоріше нашкодити, ніж допомогти.
Особливу увагу при остеоартрозі необхідно звертати на взуття. Носіння взуття з широким і низьким каблуком з міцною еластичною підошвою дозволяє «гасити» удар, що поширюється по кінцівці під час зіткнення п’ятки з землею і при цьому травмує хрящ. Важливо, щоб взуття було доволі широким, а верх м’яким. Таким вимогам відповідає спортивне взуття (кросівки).

У побуті пацієнтам з ураженням суглобів кисті руки важко відчиняти двері звичайним ключем. Це зробити простіше, якщо за допомогою металевого штиря збільшити важіль ключа.
Якщо складно підводитися зі стільця, необхідно,щоб він був на високих ніжках, а також із підлокітниками, які виступають вперед. Не можна сидіти на колінах, краще встати на коліна і підкласти м’який валик. Під час виконання домашньої роботи загодя зберіть всі речі разом. Це дозволить зменшити навантаження на суглоби, уникнути повторного вставання зі стільця. Виконувати будь-яку  роботу краще сидячи. Якщо необхідно мити підлогу, то робити це слід шваброю, а не з нахилом тулуба.

Важливим фактором ризику остеоартрозу суглобів ніг є ожиріння. Зайві кілограми збільшують навантаження на суглоби. Зниження ваги на 5 кг зменшує ризик остеоартрозу на 50%. Зміни стилю харчування і дієту необхідно поєднувати з фізичною активністю. Щоб зменшити вагу, дотримуйтесь таких правил:

  • Уникайте «невидимих» жирів, які містяться в кондитерських виробах, випічці, пирогах, шоколаді, ковбасних виробах.
  • Купуйте тільки пісне м’ясо, зрізуйте з нього весь жир.
  • Замінюйте частіше м’ясо на рибу – дуже корисна жирна риба, яка містить омега-3 жирні кислоти.
  • Використовуйте достатньо чорного хліба, злаків та круп. У них багато клітковини, від них практично не товстішають.
  • У раціоні повинно бути більше овочів, фруктів, ягід.
  • Зменште вживання цукру, уникайте продуктів із «прихованим» цукром: його багато в газованих напоях, кетчупі, соусах.

Тепло або холод на суглоб можуть суттєво зменшити біль. Холод в вигляді дрібно-розбитого льоду в рушнику прикладають на суглоб на 10-15 хв. (не довше!!!) щогодини. Тепло на суглоб корисно перед заняттям фізкультурою. Це може бути лампа, грілка або пляшка з гарячою водою. Загалом, рекомендовано не переохолоджувати суглоби, а тримати їх в теплі.

При остеоартрозі фізичними вправами необхідно займатись в положенні лежачи або сидячи. Енергійні рухи протипоказані. Вікових обмежень для фізичних занять немає.

Заняття раціонально починати під керівництвом спеціаліста з реабілітації (лікаря ЛФК).
Після занять в групах, необхідно продовжити займатись вдома. Головний принцип – часте повторення вправ протягом дня по декілька хвилин. Загальні оздоровчі заходи включають ходьбу по рівній місцевості помірним темпом – по 20 – 30хвилин. Головне, не поспішати, оскільки при швидкій ходьбі навантаження на суглоби починає переважати вагу тіла в 1,5-2 рази. Ходіння магазинами з важкими сумками також не сприяє поліпшенню фізичної форми. Заняття плаванням є оптимальним видом спорту при захворюваннях опорно-рухового апарату. Дуже корисна аквагімнастика.

Їзда на велосипеді, крім позитивного впливу на суглоби, приносить позитивний емоційний заряд. Рекомендовано уникати їзди нерівною місцевістю й правильно підбирати велосипед (висоту сідла). Узимку корисно ходити на лижах.

Із корисних методів реабілітації слід відзначити масаж ‑ він покращує самопочуття, знімає спазм м’язів, поліпшує кровопостачання, передачу імпульсів. За відсутності протипоказань масаж повторюють курсами двічі на рік. Санаторно-курортне лікування дозволяє проводити комплексну реабілітаційну терапію, включаючи позитивний вплив лікувальних грязей, ванн, сауни, фізіопроцедур, масажу та лікувальної фізкультури, зняття стресових факторів перебуванням на свіжому повітрі. Санаторно-курортне лікування можна проводити тільки в період ремісії хвороби.

Метою медикаментозної терапії є зменшення симптомів хвороби – зменшення болю та поліпшення рухливості в суглобах. Базисною (основною) медикаментозною терапією є прийом хондропрепаратів, які позитивно діють на хрящ, призупиняють розвиток остеоартрозу та зменшують запалення в суглобі. Для зняття больового синдрому призначають нестероїдні протизапальні препарати в різних формах: таблетки, капсули, мазі, гелі, ін’єкції. Питання призначення медикаментозного лікування вирішує лише лікар. Самолікування може зашкодити Вашому здоров’ю.