Хронічний холецистит – хронічне запальне захворювання жовчного міхура, переважно бактеріального походження, яке супроводжується порушенням функції (дисфункцією) а також зміною фізико-хімічних та біохімічних властивостей жовчі (дисхолією). Виділяють холецистит калькульозний (з наявністю камінців) та некалькульозний (безкам’яний).
Найчастішою причиною хронічного холециститу є інфекція (кишкова паличка, стрептокок, стафілокок, рідше – протей, клебсієла, ентерокок), яка проникає висхідним шляхом (із кишківника) лімфатичними або кровоносними судинами з вогнищ хронічної інфекції (тонзиліт, синусит, пародонтоз, аднексит і т. д.). Розвиток холециститу обумовлюють кишкові інфекції з затяжним перебігом, порушення імунітету, а також фактори, які порушують моторику жовчного міхура з його несвоєчасним випорожненням і застоєм жовчі: нерегулярний прийом їжі, паразитарні захворювання (лямбліоз, аскаридоз, опісторхоз), ожиріння. Порушення моторики жовчного міхура і тонусу сфінктерного апарату частіше виникають в результаті емоційних перевантажень, стресів, невротичних реакцій, в період вагітності, під час прийому гормональних контрацептивів, а також за наявності супутніх захворювань (хронічний гастрит, дуоденіт, панкреатит, виразкова хвороба, цироз печінки, цукровий діабет та інші). Основними проявами при загостренні хронічного безкам’яного холециститу є біль, що локалізується у правому підребер’ї, виникає через 30-60 хвилин після вживання жирної, смаженої їжі, яєць, холодних і газованих напоїв, вина, гострих закусок, і може тривати до 3 годин.
Біль супроводжується нудотою, гіркотою в роті, зниженням апетиту, повітряною відрижкою, загальною слабкістю, підвищенням температури тіла.
У пацієнтів з хронічним безкам’яним холециститом і пониженою моторикою жовчного міхура (гіпокінетичний тип дисфункції жовчного міхура) спостерігається тупий біль у правому підребер’ї, відчуття тиску і розпирання, що підсилюються при нахилі тулуба, нудота, гіркота в роті, здуття живота та закрепи.
Хронічний безкам’яний холецистит з посиленою моторикою жовчного міхура (гіперкінетичний тип дискінезії жовчного міхура) супроводжується колькоподібним болем у правому підребер’ї, що віддає у спину, під праву лопатку, у праве плече, рідше в епігастральну ділянку, серце, підсилюється під час глибокого вдиху. Біль короткочасний, виникає після порушення в дієті, вживанні холодних напоїв, виконанні фізичних навантажень. при стресах, іноді вночі.
Якщо такі симптоми зберігаються протягом 3 місяців – останніх півроку, то необхідно терміново звернутися до лікаря.
Хронічний холецистит розвивається поступово, запальний процес створює умови для згущення жовчі, відкладення кристалів холестеролу на стінках жовчного міхура і утворення камінців (жовчнокам’яної хвороби).
Часті загострення хронічного холециститу можуть призвести до запалення внутрішньопечінкових жовчовивідних шляхів (холангіту) а також до запального процесу підшлункової залози (панкреатиту), порушення мікрофлори кишківника і виникненню закрепів.
Жовчнокам’яна хвороба (ЖКХ) виявляється у 10-20% населення, жінки хворіють 2-3 рази частіше за чоловіків, після 60-70 років – в 30-40% випадків. Розвитку ЖКХ сприяють спадкова схильність, хронічні захворювання жовчного міхура, порушення метаболізму, нерегулярне харчування, малорухливий спосіб життя, надлишкова маса тіла, застій жовчі, вагітність.
Велике значення в розвитку ЖКХ має нераціональне харчування – надлишкове вживання багатої на жири їжі, що містить холестерол та рафіновані вуглеводи, борошняних страв. До утворення камінців призводить і голодування, великі перерви між прийомами їжі, відмова від сніданку, низькокалорійна, з високим вмістом жирів дієта (до 600 кКал і менше 3 г жирів в день).
Жінки з надлишковою масою тіла в 6 разів частіше хворіють на ЖКХ, навіть зайві 10 кг подвоюють ризик її розвитку.
У більшості випадків ЖКХ протікає без симптомів. Прояви хвороби залежать від кількості камінців, їхньої величини і розташування. Основним клінічним проявом є раптовий приступ болю в правому підребер’ї (печінкова колька), яка розвивається після прийому жирного, смаженого, після фізичного напруження, роботи в нахилі або їзди з тряскою в транспорті. Біль різної інтенсивності з іррадіацією в праву руку, лопатку, ділянку серця, може супроводжуватись нудотою, блюванням, здуттям живота, гіркотою та сухістю в роті. Минає після вживання спазмолітиків. Якщо напад триває більше 5 годин, і при цьому температура тіла 38 і вище, а також з’явилася жовтяве забарвлення шкіри і очей, темний колір сечі і світлий – випорожнення, це свідчить про розвиток ускладнень ЖКХ. Необхідно в терміновому порядку звернутися за медичною допомогою (викликати 103 – швидку допомогу). За наявності діагнозу ЖКХ обов’язково проконсультуватися в хірурга для визначення тактики подальшого лікування.
Своєчасна діагностика й систематичне лікування дозволять попередити прогресування захворювання та розвиток загрозливих ускладнень для життя.
Якщо Вам установили діагноз хронічного холециститу, ви маєте чітко виконувати рекомендації лікаря з вживання призначених препаратів, дотримуватися відповідного способу життя і дієти. Дотримання дієти і повноцінне харчування допомагають нормалізувати функцію печінки і жовчних шляхів, поліпшити жовчовиділення.
- Харчуйтесь 4-5 разів на день, невеликими порціями, вживайте їжу в один і той самий час. Це сприяє кращому відтоку жовчі.
- Вживайте страви зі свіжих продуктів натурального походження в відварному , запеченому, зрідка тушкованому вигляді. Це дозволить запобігти ускладненням.
- Не вживайте страви в холодному вигляді, не пийте холодні напої, які можуть спровокувати спазм жовчовивідних шляхів. Температура холодних страв має бути не нижче 15 градусів, гарячих – не вище 62 градуса.
- Дотримуйтесь режиму праці та відпочинку, не нервуйте, уникайте негативних емоцій, більше рухайтесь.
- Якщо у вас надлишкова вага і знижена моторика жовчного міхура, зменште енергетичну цінність раціону за рахунок вуглеводів, вживання жирів перенесіть на перший прийом їжі, вживайте на сніданок 1-2 десертної ложки оливкової олії з лимонним соком. Дуже корисні гречана і вівсяна каші. Цукор виключіть повністю. Додавайте в їжу натуральні харчові волокна, які містяться в пшеничних висівках, вівсянці, горіхах, фруктах. Робіть раз на тиждень розвантажувальний день, наприклад, рисово-компотний день: протягом дня 5-6 разів випити по 1 склянці компоту (всього 1. 5-2 л на день) із сухих або свіжих солодких фруктів. Крім компоту, 2-3 рази на день вживайте рисову кашу, заварену на воді без цукру. Денна норма рису – 50 г.
- Якщо у Вас нормальна маса тіла і знижена моторика жовчного міхура, також не слід зловживати солодкими стравами. Рекомендовано не більше 50-70 г цукру в день. Велика кількість цукру, меду, варення, цукерок призводить до застою в жовчному міхурі. Нормалізації моторики жовчного міхура сприяють салати, вінегрети, заправлені олією. Яйця (жовтки) мають жовчогінну дію, посилюють моторику жовчного міхура, тому їх можна включати до дієти з урахуванням індивідуальної чутливості.
- Корисні вітамінні напої, чай із плодів шипшини. Протизапальний, спазмолітичний, має легкий послаблюючий ефект і зменшує процеси бродіння в кишечнику чай з плодів тмину. Пити його можна по 1\2 склянки 3 рази на добу.
- Якщо у Вас хронічний безкам’яний холецистит з підвищеною моторикою жовчного міхура, зменште в раціоні продукти, що стимулюють його скорочення (тваринні жири, рослинне масло, наваристі м’ясні, грибні, рибні бульйони, свіже сало, зварені не круто яйця, лимони).
- В період ремісії рекомендовані гідрокарбонатно-натрієві мінеральні води малої мінералізації («Боржомі», «Єсентуки» № 4, №17, «Нафтуся», «Свалява», «Березовська», «Слов’янська». Воду вживають негазованою, в теплому вигляді (40-50 градусів). Обов’язково враховується секреторна функція шлунка. При зниженій секреторній функції шлунка воду необхідно вживати за 30 хв. до їди, при підвищеній – за 60-90 хв. до їди, при незмінній – за 45 хв. до їди по 100 – 200 мл тричі на день протягом 3 – 4 тижнів.
- Зменшенню запалення та застою в жовчному міхурі сприяє проведення 1 раз на тиждень беззондового зондування («тюбажу»). За відсутності протипоказів і за повного обстеження його слід проводити вранці натщесерце. Повільно (невеликими ковтками) випити 150 – 200 мл теплої (40 – 45 градусів) мінеральної води з додаванням 2-3 ложок столових сорбіту або 1-2 чайних ложки карловарської солі. Лягти на правий бік, на спину. Через 40 хвилин випити ще 100 мл мінеральної води. Критерієм ефективності є послаблення випорожнення, після чого рекомендовано випити 1 столову ложку сорбенту («Ентеросгель»). Через 1-1,5 години можна вживати їжу: свіжозаварений чай з медом, домашній сир. Для зменшення можливого здуття живота після процедури бажано випити до 5 таб. (дітям 2-3) активованого вугілля.
- Якщо Ви приймаєте препарати з приводу супутніх захворювань, обов’язково інформуйте про це лікуючого лікаря, оскільки деякі медикаменти здатні впливати на функцію жовчного міхура і печінки. Слідкуйте за побічною дією медикаментів.
- Своєчасно проводьте санацію вогнищ хронічної інфекції, запальних захворювань черевної порожнини, виключайте з раціону продукти з алергенним впливом.
- Не рідше 1 разу на 6 міс. відвідуйте лікаря, робіть необхідні обстеження, не лікуйтеся самостійно або за порадами родичів, знайомих.
Бережіть своє здоров’я!
Рекомендації з дієтичного харчування при хронічних захворюванняхпечінки та жовчного міхура
Продукти | Рекомендовано вживати | Бажано виключити |
М’ясо | Відварне нежирне(курятина, індичка, кролятина, телятина), парові котлети, фрикадельки. | Жирні сорти м’яса, гуска,качка, печінка,
смажене м’ясо, консерви, копченості. |
Риба | Нежирна відварна або запечена риба. | Жирна риба, а також риба копчена,в’ялена, солона, а також риб’яча ікра. |
Яйця | Варені яйця або паровий омлет з білків. | Смажені або накруто заварені яйця.При жовчнокам’яній хворобі – сирі яйця. |
Супи | На овочевому відварі, нежирні молочні (за переносимості). | М’ясні та рибні бульйони, грибні відвари. |
Молочні продукти | Нежирне молоко (за переносимості), (нежирні кисломолочні продукти, нежирна сметана в перших стравах та салатах, сир середньої жирності. | Жирний сир, тверді сири.Жирні молочні продукти
(вершки, сметана). |
Овочі | Сирі, відварені та тушковані овочі, квашена капуста. | Гриби, бобові, горох, редька, ріпа, редиска, щавель, шпинат, мариновані овочі, гострий перець, хрін |
Фрукти, ягоди | Некислі фрукти і ягоди. | Кислі фрукти і ягоди. |
Напої | Соки (особливо з м’якоттю),відвар шипшини,
чай, плодово-ягідні напої |
Газовані і холодні напої, кава, какао, алкоголь. |
Каші | Гречана, рисова, вівсяна, манна. | Пшоняна каша. Страви з гороху і квасолі. |
Борошняні вироби | Хліб підсушений з висівками та житній, галетне печиво, сухарі. | Здоба і кондитерські вироби. |